Ministerie van Binnenlandse Zaken

SEDULA
BES-EILANDEN

security design

concept
ontwerp
drukwerkbegeleiding


terug

IDENTITEITSKAART 

Op 10-10-’10 (10 oktober 2010) zijn de Nederlandse Antillen als land binnen het Nederlandse Koninkrijk opgeheven. Curacao en Sint Maarten hebben, in navolging van Aruba, een ‘Status Aparte’ gekregen. De overige drie eilanden, Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn nu bijzondere Nederlandse Gemeenten. Uiteraard heeft dat voor de eilanden niet alleen gevolgen op bestuursgebied, maar ook op allerlei dagelijkse zaken.

De munteenheid bijvoorbeeld, verandert. En ook de rijbewijzen en identiteitskaarten. Mult-Post Nederland heeft voor de BES-eilanden het systeem voor de nieuwe identiteitskaart, de sédula, mogen verzorgen. Ieder eiland kan voor de aanvrager binnen een half uur een nieuwe sédula verzorgen.

Deze kaart geldt, evenals een paspoort en rijbewijs, als identiteitsbewijs. En er kan mee gereisd worden, binnen de (voormalige Nederlandse) Antillen.

De sédula is een kaart op creditcard formaat, met verschillende veiligheidsfeatures waaronder custom gemaakte fijne-lijnstructuren, microtekst en UV-beelden, die kopiëren bemoeilijken. De kaart wordt, na het personaliseren, afgewerkt met een custom gemaakte holografische folie.

sedula BES eilanden