cZ DECLAREREN APP
CZ ZORGVINDER
CZ MANTELZORGWIJZER
CZ BUITENLANDTOOL
CZ DECLAREREN APP
CZ Verzekeringen is één van de vier grote zorgverzekeraars in Nederland. Hun wortels als Limburgs ziekenfonds zijn nog steeds duidelijk merkbaar: ze staan voor een vriendelijke en persoonlijke benadering. In persoonlijk contact, op schrift en – natuurlijk – online.
In aanvulling op de website biedt CZ een aantal digitale diensten aan via een native app, om zo een nog betere gebruikerservaring te kunnen garanderen. We zijn gestart met de Declaratie-app, waarmee cliënten op een ultra-simpele manier hun declaraties kunnen indienen. Je kunt gewoon een foto nemen, een paar vragen beantwoorden en klaar is kees!
Het interactie-concept is gebaseerd op CZ’s vriendelijke imago: de app is ontworpen als een lopend gesprekje, waardoor de gebruiker de juiste stappen neemt en de juiste vragen beantwoordt zonder daar zelf enige moeite voor te hoeven doen. De app is ontworpen voor zowel iOS als Android, en wordt ook gebruikt door dochtermerk PZP. In beide versies, op beide platforms, wordt de app zeer hoog gewaardeerd.



CZ ZORGVINDER
Als patiënt heb je niet alleen zorg nodig, je hebt ook zo je persoonlijke voorkeuren en voorwaarden die afhangen van je persoonlijke situatie. Is het ziekenhuis in de buurt wel goed aangeschreven voor de ingreep die je nodig hebt? Moet je lang wachten? Is er misschien een andere zorgverlener in de buurt die het beter of sneller kan? Wordt je ingreep daar ook vergoed? En kan je daar wel komen met het openbaar vervoer?
Er zijn ontzettend veel manieren om een webmodule als deze aan te vliegen. Je wil dat de gebruiker zo min mogelijk hoeft te doen om hem zoveel mogelijk accurate aanbevelingen te laten krijgen. Je moet hem dus vragen naar parameters die beschikbaar en doorzoekbaar zijn – en de gebruiker zoveel mogelijk informatie laten geven zonder dat hij dat teveel moeite vindt.
Vier totaal verschillende voorstellen heb ik gemaakt, maar dit vind ik de beste:







CZ MANTELZORGWIJZER
Mantelzorg is een enorm groot onderwerp in de zorg. Veel mensen geven het, veel mensen zijn ervan afhankelijk. Maar er leven ook heel veel vragen over mantelzorg.
CZ wilde een alles omvattende webmodule maken, waar zowel verzorgers als verzorgden als medewerkers van CZ zelf, alle antwoorden zouden kunnen vinden. Om dat mogelijk te maken, moesten we eerst inventariseren wie die mantelzorgers zijn, voor wie ze zorgen en wat voor soort vragen ze hebben.
Hieronder zie je een analyse van het vraagstuk, waarna ik een aantal workshops heb georganiseerd met allerlei mensen van CZ die enorm veel van dit onderwerp weten, maar op allerlei verschillende afdelingen werken. Uiteindelijk hebben we de ‘allesomvattende’ module in kleinere stukjes opgedeeld. Je vindt de Mantelzorgwijzer hier.














CZ BUITENLANDTOOL
Het lijkt zo’n simpele vraag: Ben ik verzekerd in het buitenland? Helaas ligt het niet zo eenvoudig… Want ben je zelf verzekerd, of met iemand meeverzekerd? Heb je een baan, ben je student of krijg je een uitkering? Naar welk buitenland ga je? Voor hoelang? Wat ga je daar doen? Ben je er op vakantie, ga je er werken, stage lopen, of vrijwilligerswerk doen?
Het lijkt misschien wat vergezocht, maar iemand met een Nederlands paspoort die studeert en woont in België, maar stage loopt in Duitsland, is rond het drielandenpunt geen zeldzaamheid. En als die persoon na een bedrijfsongelukje in het ziekenhuis belandt, wie betaalt dan de rekening?
Soms bestaat het werk van een interactie-ontwerper vooral uit analyse en informatie-architectuur. Want om een simpele webmodule te maken, met een simpel en accuraat antwoord in een gestandaardiseerd (want makkelijk bij te houden aan de ‘achterkant’) format heb ik eerst onderstaande documenten bij elkaar gepuzzeld.
En dat zie je (gelukkig) aan het resultaat niet af!







